Cvičení tai chi aneb zůstaňte tělesně i duševně fit    

Pečujte o své zdraví v dnešním hektickém životě. Úplně vše se nedá tak úplně stihnout,tak proč se za vším honit. 

Tai chi je původem prastaré bojové umění z Číny.Postupem let se odklonilo od svého původního bojového záměru a do popředí se dostává jeho zdravotní aspekt.Je tak většinou cvičeno pro zdravotní benefity,které toto úžasné cvičení jeho cvičencům přináší.

 

V dnešní době je tak tai chi relaxační cvičení pro tělo i duši.A nejen to. Pomáhá rozpouštět stres nebo odbourá bolest zad ze sedavého zaměstnání či uvolní zatuhlé klouby.Tělo není při cvičení nadměrně zatěžováno a dodá vám tak novou energii a elán do dalších dnů.

Je nejen prevencí,ale má také příznivé účinky na řadu onemocnění jako je roztroušená sklerózou, artritida či vysoký tlak.Prostě tai-chi vám zlepšuje tělesné i duševní zdraví.

 

Pokud bych s taichi chtěl(a) začít, kam se mám obrátit? 

V okolí větších měst v dnešní době již není problém najít klub tai chi. Pokud jste z Ostravy a okolních měst (Karviná,Havířov,Orlová,Bohumín,Rychvald či Frýdek Místek) pojďte na naše webové stránky tai chi Ostrava ,kde najdete rozpis všech mých lekcí tai chi v Ostravě. 

Můžete se přijít podívat na kteroukoli lekci tai chi pro začátečníky i v průběhu kurzu,kde mám ještě volné místo.Stačí mi zavolat nebo napsat ZDE (trenér Marcel) a já vám rád zodpovím vaše dotazy a domluvíme se na termínu vaší zkušební lekce.

Ještě doplním,že škol taiči je v ČR více.Většinou základní principy cvičení jsou stejné,ale hlavní rozdíly spatřuji v:

  • zaměření školy (zaměření i na nácvik sebeobranných aplikací nebo zaměření na soutěže či na zlepšení zdraví cvičenců ),
  • cíle školy (třeba doplňovat a udržovat členskou základnu,aby bylo možné vybírat ty nejlepší do soutěží),
  • způsob výuky (například spíše individuální v menší skupince nebo naopak velký počet studentů ve školní tělocvičně, ale také přístup a metodika trenéra).

Každému člověku vyhovuje jiný přístup.Ve zdravotně pohybovém tai chi studiu se ve cvičení tai chi zaměřuji na:

  1. maximální zdravotní účinek
  2. přizpůsobuji cvičení zdravotnímu stavu klienta
  3. učím vnímat tělo, jak se zklidnit a docílit uvolnění 
  4. nevěnuji se nácviku sebeobrany ani soutěžím 

Rád vás na cvičení taiji uvítám. Tai chi trenér Marcel

www.tchajti.cz